Windows Server 2016 Yenilikleri
Microsoft, Windows Server 2016 ile birlikte devrim niteliğinde diyebileceğimiz bir dizi değişikliğe hazırlanıyor. Her ne kadar ürünün bu yıl içerisinde piyasaya çıkacağını tahmin etsekte henüz resmi bir tarih açıklanmış değil. Microsoft, biz sistem yöneticileri için son olarak ürünün geliştirme versiyonu olan Technical Preview 5 sürümünü yayınladı. Ürünü indirip test edebileceğiniz adresi aşağıda bulabilirsiniz;
https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-2016
Aslında Microsoft her sene çıkardığı server işletim sistemlerinde hep kayda değer değişiklikler yaptı ancak her ürünün daha stabil olan bir R2 versiyonun çıktığı da aşikar. Henüz çalışmalar devam ederken biz yeniliklere bir göz atalım;
- Nano Server: Yalnızca bizim değil, bizzat Microsoft’un kendisinin de devrim niteliğinde diye belirttiği ilk özellik Nano Server diyebiliriz. Nano Server, gerek kaynak kullanımı açısından gerekse de kapladığı yer anlamı ile özellikle bulut patformu ve web hosting için çok kullanılacak bir işletim sistemi olarak görünüyor. Aslında Nano Server kesinlikle ayrı bir makale olarak ele alınması gereken bir konu ve bu konuyu kurulumu ile ayrı bir makalede anlatacağım. Ancak yine de bir ekran görüntüsü paylaşmadan edemeyeceğim;
Görüldüğü üzere Nano Server Windows Server Core işletim sisteminden dahi çok daha az kaynak ihtiyacı ile çalışabilmektedir. Söylediğim gibi bu konuya ayrı bir makalede detaylı bir şekilde deyineceğim.
- Container Yapısı: Devrim niteliğinde olduğunu düşündüğümüz başka bir özellik ise uygulamaları izole bir ortamda çalıştırma niteliğine sahip olan container yapısıdır. Aslında bu yapı uzun bir süredir Linux sistemler ile birlikte kullanılıyor. Docker Platformu olarakta adlandırılan bu sistemin sanallaştırmadan farkı, sanallaştırma yapısında eğer bir uygulamayı sunucudan ayrı bir ortama kurmak istiyorsak bunun için ayrı sunucuya ihtiyaç duyarken, container yapısında ise aynı işletim sistemi altına containerlar oluşturarak her bir uygulamayı izole bir ortamda çalıştırabileceğiz. Bu bize hem sunucu maliyeti hem de kaynak anlamında çok ciddi getiri sağlayacaktır.
İki çeşit container yapısı olacağı öngörülmektedir. Bunlar ise, Windows Server Container ve Hyper-V Container şeklinde olacaktır. Aralarında ki fark Hyper-V mimarisinde oluşturulacak olan containerlar sanal makinalar üzerinde çalışarak daha gelişmiş bir izolasyon sağlayacaklardır. Örneğin container yapısında henüz desteklenmeyen migration işlemi Hyper-V ile farklı bir yolla da olsa mümkün olacaktır.
- Nested Virtualization (İç İçe Sanallaştırma): 2012 R2 ve öncesi işletim sistemlerinde bir sanalın içerisine başka bir sanal kurulamıyordu. Yeni eklenecek özellikler ile birlikte artık bu işlem mümkün olacak. Lab ya da test ortamlarında Hyper-V sadece fiziksel sunuculara kurulabiliyordu. Artık Hyper-V içerisine kurulan bir sanak içine de yine Hyper-V kurulabilecek.
- Çalışan Sistemde Ram veya Network Kartı Ekleyip Çıkarabilme: Önceki sürümlerde çalışan bir sanal sunucunun ram değerini yükseltmek için dinamik hafıza kullanmak gerekiyordu. Şimdi bu işlem çalışan bir sunucu üzerinde hem ram için hem de network interface için yapılabilecek.
- Host Guardian: Sanal sunucuyu yetkisiz erişimlere karşı korumak maksadı ile geliştirilmiş bir servistir. Korumalı sunucular Azure yönetim paketi kullanılarak oluşturulabilir ve mevcut sunucular korumalı sunucu tiplerine dönüştürülebilir.
- Power Shell Direct: Bu özellik ile artık Hyper-V içerisinde bulunan sanal sunucuya bağlantı sağlanabilecek ve yönetim gerçekleştirilebilecek.
- Rolling Upgrades for Hyper-V: Artık bu özellik sayesinde mevcut Hyper-V ve Cluster durumunda ki Hyper-V yapımızı Server 2016 ya kolayca upgrade edebileceğiz. Power shell üzerinden “update-vmconfigurationversion” komutunu girerek mevcut Hyper-V yapısının function level ini aynen active directory üzerinde olduğu yükseltebiliyoruz. Bu sayede upgrade işlemleri daha kolay bir hale geliyor. Yine AD yapısında olduğu gibi yükseltmeden sonra geri dönmek mümkün olmuyor.
- Multiple Desktop: Client işletim sisteminden sonra server tarafında da beklediğimiz bu özellik Server 2016 ile birlikte geliyor. Bu özellik sayesinde sunucumuzda birden fazla desktop ile çalışabileceğiz.